To jest klasyczna, bardzo przyjemna myta kawa z Etiopii. Jest dość rześka, cytrusowa, z nutami pomarańczy, grejpfruta i melona zrównoważonymi herbatą i wysoką słodyczą. Dzięki tej harmonii jest bardzo uniwersalna i wypalamy ją zarówno do metod przelewowych jak i do kawiarek i ekspresów.
Owoce pochodzą z gór Bombe, od rolników tam mieszkających. Dostarczają oni dojrzałe wiśnie arabiki zebrane ze swoich pól i ogrodów do wioski Hamasho, DO stacji obróbki należącej do firmy Daye Bensa. Stacja zbiera plony od ponad 1500 osób, z pól położonych nawet na wysokości do ponad 2300 metrów.
Zebrane owoce są przebierane, myte i mechanicznie pozbawiane skórki i owoców. Zazwyczaj są potem fermentowane przez 36-72 godziny a następnie trafiają na platformy do suszenia. Starannie i często przewracane schną tam przez od 9-12 dni.
KAWA ZIARNISTA
uwaga: do 27września mamy przerwę, wszystkie zamównienia będziemy realizoać po tym terminie