Etiopia Goro

Etiopia Goro
obróbkanaturalna
wysokość upraw2000 - 2200 m
region/plantacja Goro, Huji
odmianaHeirloom

Nadszedł czas na ziarna z Etiopii ze świeżych zbiorów. Przełom wiosny i lata to pora, kiedy pierwsze świeżo zebrane kawy trafiają do Europy. Z pierwszych dostaw ziaren z obróbki naturalnej  najbardziej przypadły nam do gustu te z osady Goro. Zrobiona z nich kawa daje intensywnie owocowy napar z nutami poziomek, truskawek, malin, odrobiny limonki i sporej dawki czekolady. Pycha!

Kawę wyprodukowano z owoców uprawianych przez 20 rolników z Gora. Wszyscy uprawiają arabikę odmian Gibirrina/Serto (74110 & 74112) są to lokalne odmiany, które wyizolowano i wybrano do uprawy ze względu na ich odporność na choroby. Kawa rosła - jak to często bywa w Guji - na leśnych działkach, w cieniu drzew. Lokalny rolnik na uprawę arabiki przeznacza ok. 2,5 hektara ziemi.

Co ciekawe, wszyscy rolnicy zostali przeszkoleni z agronomii i technik obróbki kawy przez Ture Waji zwanego "królem Guji", który pracował kiedyś na farmach Mormora i Guji Highlands (ktoś pamięta te pyszne kawy stamtąd? :-) Ture ma ogromną wiedzę i słynie z jakości i innowacyjności. Prowadzi obecnie swoją własną stację obróbki i w czasie między zbiorami szkoli etiopskich rolników.

KAWA ZIARNISTA

Uwaga, z powodu urlopu zamówienie zrealizujemy po 21 czerwca!

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
46,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Goro

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij