Etiopia Duwancho

Etiopia Duwancho
obróbkanaturalna
wysokość upraw2100 - 2200 m
region/plantacja Keramo Village, Bensa District
odmianaHeirloom

Nazwa tej nadzwyczaj pysznej kawy pochodzi od owocu często spotykanego w etiopskim regionie Sidama. Nazwa jest zresztą jak najbardziej trafiona, bo napar, który z niej uzyskacie, jest cudownie soczysty i owocowy, a do tego złożony. Szukajcie w nim malin, brzoskwiń, jeżyn, czekolady, miodowej słodyczy i delikatnej nuty rumu. Najbardziej wytrwali z pewnością odnajdą jeszcze więcej

Za te wspaniałości jesteśmy wdzięczni 279 rolnikom z okolic wioski Keramo, którzy zbierali ziarna. Zostały one poddane obróbce naturalnej, co jeszcze bardziej podkreśliło ich słodycz i owocowy potencjał.

Koperatywa Daye Bensa odpowiedzialna za nasz micro lot produkuje małe ilości ziaren najwyższej jakości i jest znana z niezwykle starannego podejścia do ich obróbki. Do suszenia trafiają jedynie bardzo dojrzałe owoce. Suszą się one na słońcu  przez 13 do 15 dni  Za każdą platformę do suszenia odpowiada inny pracownik. Aby zapewnić równomierny dostęp powietrza do każdego owocu, w początkowej fazie suszenia przegarnia się je co 15 minut. Jest więc co robić.

W każdym razie gratulacje dla wszstkich, którzy pracowali przy tej kawie, bo efekt jest genialny. Polecamy ją do wszystkich metod zaparzania.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
50,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Duwancho

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij