Etiopia Chelbesa

Etiopia Chelbesa
obróbkana mokro
wysokość1950 - 2200
region/plantacjaChelbesa, Gedeo
odmianaWolisho, Dega
certyfikatyorganic

Nie pamiętamy, żeby etiopska kawa z obróbki mytej przyjechała do nas tak późno. Kawy obrabiane na mokro są suszone krócej niż obrabiane na sucho i z reguły to one jako pierwsze trafiają do Europy z danego kraju. Ale w tym roku COVID sporo namieszał w terminach dostaw, a my dodatkowo długo nie mogliśmy znaleźć mytej Etiopii, o której zgodnie powiemy: TO JEST TO!

Ta bardzo wysoko oceniana kawa to bardzo przyjemna mieszanka owocowych smaków. Dominuje w niej melon, wyraźnie czuć też brzoskwinie i morele, a całość zbalansowana jest słodyczą liczi i szlachetną kwaskowatością skórki pomarańczowej. Wszystko wyraziste i intensywne. Będzie pysznie w przelewie i równie smacznie i słodko w ekspresie czy kawiarce.

Ziarna pochodzą ze słynącego z najlepszych kaw regionu Worka Chelbesa. Krzewy arabiki rosną tu w gęstej wegetacji, wśród drzew i krzewów. W osadzie Danche, w pobliżu wsi Chelbesa lokalna kooperatywa zbudowała stację obróbki, z planem, że będą do niej trafiać najlepsze owoce kawowca od okolicznych rolników. Plan się ziścił :-)

A ta konkretna kawa to ziarna zebrane z poletek aż 467 rolników, którzy jednego dnia dostarczyli swoje owoce do stacji obróbki w Danche. Owoce były przebrane, pozbawione skórek i miąższu i "myte" w zbiornikach. Kolejnym etapem obróbki było suszenie na platformach, tzw. african beds.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
42,00
Zapytaj o produkt

Opinie o Etiopia Chelbesa

(średnia ocena: 5, ilość opinii 1)

Autor opinii: Katarzyna

Rewelacyjna. przepyszna!
Dodano: 10 listopada 2020

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Chelbesa

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij