Etiopia Bombe

Etiopia Bombe
obróbkana mokro
wysokość upraw2000 - 2400 m
region/plantacja Daye Bensa, Sidama
odmianaHeirloom

Bardzo przyjemna, lekka, ale intensywna w smaku kawa z "podkręconej" obróbki mytej nazwanej przez producenta "dry fermentation" czyli fermentacja na sucho. W smaku trochę klasycznie - jak na mytą Etiopię - czyli morela, pomelo i herbata, ale też bardzo dużo słodyczy papai. Będzie pyszna w przelewie, przyjemnie rześka w espresso i kawiarce.

Nazwa kawy wzięła się od gór - Bombe Mountains. To właśnie na położonych w nich polach rosną krzewy arabiki, z których pochodzą te ziarna. Pomysł innej niż klasyczna obróbki mokrej to dzieło Keneana Dukamo, syna właściciela stacji obróbki Daye Bensa. Kenean miał okazję być w Gwatemali, gdzie obserwował sposoby obróbki w Los Volcanes Coffee. To go zainspirowało by spróbować czegoś innego także u siebie. Tradycyjna obróbka na mokro oznacza, że owoce arabiki po zebraniu są pozbawiane zkórki i miąższu i lądują w zbiornikach z wodą. Tutaj także z owoców usunięto skórkę i miąższ, ale fermentację przeprowadzono bez wody, w cieple. Wyższa temperatura sprawia, że fermentacja zaczyna się dużo szybciej niż w metodzie tradycyjnej i szybciej aktywują się estry odpowiadające za owocowy aromat. Używa się przy tym dużo mniej wody niż przy zwykłej obróbce mytej, co jest znacznie bardziej ekologiczne.

KAWA ZIARNISTA

Uwaga, z powodu urlopu zamówienie zrealizujemy po 21 czerwca!

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
46,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Bombe

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij