Etiopia Bench Maji - NOWOŚĆ

Etiopia Bench Maji - NOWOŚĆ
obróbkanaturalna
wysokość upraw1750 m n.p.m.
region/plantacja Bench Maji, Kaffa
odmianaGeisha, Heirloom

Złożona kawa z nutami owoców leśnych, tropikalnych, cytrusów i wanilii. Mieszanka Geishy i Heirlooma z przewagą tej pierwszej.

Ziarna pochodzą z regionu Kaffa, z okolic lasu Bench Maji, który uznawany jest za miejsce pochodzenia odmiany Geisha. Arabika rośnie tam nie tylko w przydomowych ogrodach i polach, ale też na dziko, w lesie.

Owoce zebrane przez drobnych rolników z pól i lasu trafiają do lokalnej stacji obróbki, gdzie są myte i przebierane. Następnie są umieszczane w plastikowych workach, gdzie fermentują przez 48 godzin (zdjęcie). Po fermentacji przenoszone na platformy do suszenia gdzie obracane 2 razy dziennie schną przez ok. 3 tygodnie. Z uwagi na bliskość lasu deszczowego panuje tu wysoka wilgotność, deszcz pada nawet w porze suchej i czas suszenia może się wydłużyć.

Ziarna - wciąż w otoczce z wysuszonej skórki i miąższu  - leżakują jeszcze przez 2 miesiące zanim zostanie on z nich usunięte, a ziarna spakowane i przygotowane na eksport.

KAWA ZIARNISTA

uwaga: Twoje zamówienie zrealizujemy po 12 listopada

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
79,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Bench Maji - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij