Etiopia Ana Sora

Etiopia Ana Sora
obróbkana mokro
wysokość upraw2300 m
region/plantacja Ana Sora, Guji
odmianaHeirloom

Etiopia Ana Sora to bezpretensjonaln i super "pijalna" kawa,, z gatunku tych, które nigdy się nie nudzą. . Pełna miodowej słodyczy, wyrazistych nut melona i cytrusów, zakończona herbacianym posmakiem. Klasyka przyjemności. Fani mytych Etiopii będą zachwyceni. 

Ana Sora to nazwa prywatnej plantacji położonej w regionie Guji. Może byłaby to "zwykła" plantacja, jakich w okolicy jest sporo, gdyby nie to jak wysoko jest położona. 2300 metrów nad poziomem morza to bardzo dużo, nawet jak na etiopskie standardy! Owoce arabiki, która rośnie tak wysoko - w znacznie chłodniejszym powietrzu - dłużej dojrzewają, a to przekłada się na ich złożony, owocowy profil smakowy.

Właściciele Ana Sora produkują kawy myte od niedawna, ale efekt jest doskonały. Przypomnijmy: obróbka myta oznacza, że wiśnie kawowca po zerwaniu i przebraniu trafiają do specjalnego zbiornika. Czasem, jeśli zbiór ląduje w stacji obróbki pod wieczór, owoce "leżakują" w zbiorniku do rana. Potem z pomocą wody są z niego wymywane i trafiają do tzw. depulpera, czyli maszyny, kóra usuwa z owoców skórkę i miąższ. Czyste ziarna są przenoszone na platformy do suszenia i schną (często i równomiernie obracane) przez ok. 10-14 dni.

KAWA ZIARNISTA

 

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
38,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Ana Sora

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij