Brazylia Recanto - NOWOŚĆ

Brazylia Recanto - NOWOŚĆ
obróbkamyta (eksperymentalna)
wysokość980 m
region/plantacjaFazenda Recanto, Cerrado Mineiro
odmianaTopazio
certyfikatyRainforest Alliance

Ciekawa kawa z Brazylii - odmiana Topazio z obróbki eksperymentalnej. W smaku intensywnie cynamonowa z dodatkiem słodkich pieczonych kabłek, kruchych ciasteczek, kokosa i czekolady. 

To nasze kolejne ziarna z farmy rodziny Vinhal, z działki Fazenta Recanto. Tradycje kawowe Vinhali sięgają tam 1988 roku, kiedy dziadek Zico posadził pierwsze krzewy arabiki. Po nim kawą zajął się jego syn Afonso i jego żona Marcélia oraz wnuk Zico - Rafael. Afonso odpowiada za codzienne zarządzanie farmami, Marcélia zajmuje się obróbką mikrolotów, a Rafael dba o to, by kawy trafiły do palarni na całym świecie.

Do Vinhal Cafes Artesanais należą dwa pola: Fazenda Estrela i Fazenda Recanto położone w Serra do Salitre w regionie Cerrado Mineiro. Obie mają certyfikat Rainforest Alliance.

Owoce po zebraniu były przebrane, myte i spakowane do worków, gdzie fermentowały przez 64 godziny. Następnie usunięto z nich - w specjalnej maszynie - skórkę i miąższ i znów poddano fermentacji, tym razem przez 36 godzin. Potem ziarna jeszcze raz były myte i - uwaga - odwirowane. To pozbawiło ziarna wody i zatrzymało fermentację, pozwoliło też skrócić czas suszenia kawy. Ziarna schły na specjalnych platformach tylko przez 7 dni w zacienionym miejscu i podczas suszenia były oczywiście bardzo często obracane. 

KAWA ZIARNISTA

UWAGA, ZAMÓWIENIE ZREALIZUJEMY PO 20 LIPCA!

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
42,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Brazylia Recanto - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij