Rzadka okazja, żeby spróbować mytej kawy z Brazylii! I to tak owocowej. Nasza ulubiona odmiana Arara z nutami wiśni, granata, herbaty i czekolady.
Ziarna trafiły do nas z farmy należącej do rodziny Fenz znajdującej się w Muzambinho, na południu regionu Minas Gerais. Kawa jest ich rodzinnym biznesem od blisko 100 lat! A Lucas, który teraz studiuje inżynierię, od dziecka towarzyszył ojcu na polach arabiki. Ze względu na ukształtowanie terenu, uprawa i zbiory przebiegają tam w sposób tradycyjny i bez użycia maszyn. A to oznacza oczywiście więcej pracy, wyższe koszty, ale i wysoką jakość.
Co ciekawe, do niedawna obaj panowie Fenz nie byli świadomi jak dobry mają produkt i sprzedawali swoje ziarna na rynku masowym, bardzo tanio. Zmiana przyszła razem z niespodziewaną falą mrozów, które zniszczyły większość ich plonów w 2021 roku. Wtedy obaj uznali, że jedyną szansą na utrzymanie rodzinnego biznesu będzie przeniesienie się do segmentu kaw speciality. Od tego czasu ojciec dba o szczególną staranność upraw i zbiorów, a Lucas zajął się obróbką, tak, by w pełni kontrolować jakość produkcji. Teraz oferują m.in. kawy myte i fermentowane, bo takie sposoby obróbki pozwalają uzyskać maksymalne efekty z uprawianych owoców. Spróbujcie sami.
KAWA ZIARNISTA