To kawa doskonała do kawiarek i ekspresów. Smakuje jak gęste, intensywne kakao z nutami coli i odrobiną czereśni. Powinna szczególnie zadowolić osoby, które w naparze szukają niskiej kwasowości.
Ziarna pochodzą od Gustavo Oliveira Ribeiro de Sousa, z rodzinnej plantacji Sítio Água Limpa do Congonhal w Lambari, Minas Gerais. Gustawo jest przedstawicielem czwartego pokolenia zajmującego się w swojej rodzinie kawą. Pierwszą osobą, która na 26-hektarowej plantacji Sítio Água Limpa do Congonhal zasadziła arabikę był pradziadek Gustavo - Francisco Paulinho de Sousa - który głównie hodował krowy. Dopiero jego syn - Francisco Paulinho de Sousa Filho - obsadził większą część działki kawowcami. I w tej chwili to jest główne źródło utrzymania dla rodziny. Gustavo zajmuje się kawą razem ze swoja mamą, wujem i dziadkiem. Na Sítio Água Limpa do Congonhal rosną takie odmiany arabiki jak Rubi, Acaia, Red i Yellow Catuai.
Nasza kawa była obrabiana naturalnie, czyli po zebraniu owoce odmiany Red Catuai przebrano i przeniesiono na patio do szuszenia. Po wysuszeniu mechanicznie usunięto miąższ i skórkę i tak spreparowane ziarna leżakowały w magazynie, były przebierane i na koniec spakowane, i na eksport ;)
Uwaga, te ziarna wypalamy tylko do ekspresów ciśieniowych i kawiarek. Kawę z Brazylii pod przelew znajdziesz tu
KAWA ZIARNISTA