UWAGA: Twoje zamówienie zrealizujemy po 10 sierpnia.
Fantastyczna kawa z Brazylii, tzw. mikrolot (niewielki zbiór wyselekcjonowanych owoców poddany obróbce z najwyższą starannością) z plantacji w tropikalnym stanie Paraná. Kawa jest bardzo słodka, ma słodycz papai i kruchych ciastek, harmonię zapewniają nuty malin i odrobina przypraw - głównie kardamonu.
Sprowadziliśmy ją z Fazenda California położonej w południowej Brazylii. Historia tej plantacji jest dość ciekawa, te pola jeszcze kilkadziesiąt lat temu zaczynały jako miejsce badań nad kawą Uniwersytetu Kalifornijskiego, a skończyły jako wyeksploatowana, zdewastowana rolniczo plantacja trzciny cukrowej na początkach obiecnego wielu. W 2004 roku tę ziemię kupiła rodzina Rodrigues (Paulo Cesar Saldanha Rodriguesi jego bratanek Luiz Saldanha Rodrigues) - bardzo chcieli udowodnić, że tereny rolnicze można z powodzeniem zregenerować, że odpowiednio prowadzone uprawy mogą być dla ziemi dobroczynne a nie tylko wysysające z niej wszystkie zasoby. Tuż po zakupie farmy obaj lecieli samolotem, który się rozbił. Paulo zginął w katastrofie, a Luiz postanowił wraz ze swoją rodziną kontynuować marzenie ich obu. Do dziś - razem z żoną Flavią i córkami Heloisą and Marią - zajmują się kawą.
Owoce tej kawy były ręcznie zbierane i przebierane, potem poddano je fermentacji beztlenowej przez 96 godzin. Potem owoce były suszone na specjalnych platformach, a na koniec mechanicznie pozbawione wysuszonej skórki i miąższu.
KAWA ZIARNISTA
Uwaga, ze względu na niewielką ilość tej kawy, wypalamy ją tylko pod metody przelewowe. Brazylię do ekspresu lub kawiarki znajdziesz TU