Kawy z Brazylii nie przestają nas przyjemnie zaskakiwać. Nasza najnowsza kawa z tego kraju smakuje jak mieszanka piña colady z owocami tropikalnymi i czekoladą. Jest intensywna i słodka, zostawia długi rumowy posmak.
Jej producentem jest rodzinna firma od pokoleń zajmująca się kawą. Wielkim atutem Fazenda El Dorado jest jej położenie w regionie Alta Mogiana w dość suchej jego części i w dodatku na 1300 m nad poziomem morza, co jak na Brazylię jest naprawdę wysoko. A kawa takie warunki bardzo lubi :-) Jean Faleiros, właściciel farmy mówi, że arabika ma się tu jak w 5-gwiazdkowym hotelu.
Nasze ziarna to tzw. mikrolot, czyli zbiór z niewielkiego pola poddany szczególnie starannym zbiorom i obróbce, która w tym przypadku była naturalna, tzn. po zebraniu i sortowaniu owoce suszono na specjalnych platformach. Po wysuszeniu oczyszczono je z wyschniętej skórki i miąższu.
W Fazenda El Dorado dbają też o środowisko, glebę i otaczający jej teren las. Starają się ograniczyć użycie nawozów sztucznych i zastąpić je naturalnymi, tak, by zachować naturalny mikrobiom gleby i jej żyzność. Poza tym prowadzą nasadzenia drzew, tak, by utrzymać okoliczne zasoby leśne w niezmienionym stanie.
KAWA ZIARNISTA
UWAGA, ze względu na specyfikę tych ziaren wypalamy je tylko jasno, do zaparzania metodami przelewowymi (w dripperze, aeropressie, chemexie, french pressie). Kawę do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach znajdziesz tutaj